“Hoe begon de grote groene oorlog, opa?”

De kinderen, net uit hun peul, zaten op de schoot bij Opa boon.  Hij glimlachte fijntjes. “Dat verhaal heb ik toch al honderd keer verteld jonge snaken?” vroeg de oude snijboon.  “Ik vertel wel iets anders deze keer…iets over Evie Andijvie of zo”  De kinderen trokken een boos gezicht.  Opa plaagde ze graag.  “Goed, goed…de grote groene oorlog zal het zijn.  Alles beter dan op boze erwtjes te moeten staren.  Ik word er haast zuur van.”  Pwa, de jongste van de peul-tweeling zat op en neer te schokken op de oude boon zijn schoot.  “We zijn niet boos opa, we zijn slechte spruitjes!”  Opa gooide zijn armen de lucht in.  “Nee, genade…ik geef me over”  De kleine doperwtjes schaterden het uit.   “Goed” ging opa verder in een poging zijn publiek iets kalmer te krijgen.  “Rustig nu, dan vertel ik het verhaal.  Van welk hoofdstuk wil je het horen?”  De oudere zus, Pie genaamd, nam het woord.
“Doe maar het bloedbad aan het begin van de oorlog Opa…maar met veel ketchup graag.”  Lachrimpels verschenen op het gezicht van de oude boon.  “Komt voor elkaar.”

Hij schraapte de keel even met wat boter en begon te vertellen.
“Lang geleden, in een tuin ver van de onze, was er onrust en onvrede.  De groene groenten hadden geen verbond, zoals wij dat nu kennen.  De broccoli had het niet met de kool, de asperges hadden een hekel aan de courgettes en niemand wou zelfs maar iets te maken hebben met..”  Beide erwtjes riepen het in koor uit “De spruitjes!”
“Inderdaad dopjes…de spruitjes”  Opa grapte nog even na.  “Heb ik dit misschien al verteld?”  Pwa liet met een kleine prik van zijn vingers duidelijk weten dat het verhaal moest verder gezet worden.  “Ernstig vertellen Opa.”  liet hij met een gespeelde frons weten.  “Sorry lieverds…jullie kennen het verhaal zelfs al beter dan mij…en ik was er bij.”  Even keek hij in de verte, alsof hij ergens zocht naar een herinnering.  “Goed, op een avond was er een geheime samenkomst van de schnitzel-federatie.  Zij hadden al jaren een pact met de Verenigde staten van aardappel”  De dopjes gaven een luide weergave van hun misprijzen “Booooooh!”  Pie hield zelfs haar neus vast en stak haar groene tong uit.  “Tjah…elk verhaal heeft een slechterik nodig natuurlijk”  Opa boon zette zich even recht en sprak met een iets lagere toon.
“Op een avond, tijdens een bijeenkomst van de Resto liga, kwamen de federatie en de Verenigde pataaten samen om een geheim verbond te sluiten met een bende spruiten.
Dit verbond zou alle andere groenten helemaal uitsluiten van bijna elke maaltijd.  School, restaurant, zelfs in de keukens van alle mama’s waar dan ook.  Iedereen zou verplicht worden om alleen maar spruiten te eten.”  De erwtjes hadden dit stuk al misschien honderd maal gehoord, iedere keer zaten ze met open mond te kijken.  “Oooh….de….de….verpieterde…stomme….rot….” stamelde Pie.  Pwa viel zijn zus bij, alsof het ingestudeerd was “…zakken”  Opa keek even boos en stak zijn vinger op.  De snijboon had het niet met schuttingtaal, zeker niet van jonge dopjes.

“Plots, was er een luid gerinkel te horen.  De dikste schnitzel keek om en viel neer met een blauwe boon door zijn hoofd.”  Even hield hij aan voor dramatisch effect.  “Achter hem sprongen twee figuren op tafel.  Twee spruiten die net iets anders waren, net iets minder gaar…of misschien zelfs te gaar.  Wie zal het zeggen?”

 

“TWO BAD SPROUTS!!” riepen de dopjes uit.  Ze konden hun niet meer inhouden en sprongen van de schoot van opa, waarna ze wild rond de tafel begonnen lopen.
“Jaaaaaa….de onversaagde bad sprouts begonnen rond zich heen te schieten en knalden bijna iedereen af in de zaal.  De ketchup was….overal!”
Pie en Pwa waren niet meer te houden en gilden het uit van pret.
Opa schudde even met het hoofd.  Weer keek hij naar het raam en zijn ogen werden
mistig. Ergens waren ze daarbuiten, die twee.  Ongetwijfeld nog altijd hun weerbarstigheid zelve.  Hij zuchtte en salueerde even.

Achter hem brak er iets. “Hey, kom van die tafel af jij….”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: